FRUGI VENTA HOME  / DOSSIERS  / Pepper Weevil / Snuitkever

Voorbereiding crisisteam op Paprika Snuitkever

7 maart 2013

Het ‘Kernteam Crisis- en Risicomanagement’ van de voedingstuinbouw is vorige week voor de tweede maal bijeengeweest om voorbereid te zijn op een mogelijke situatie met de Paprika Snuitkever.

De acties en communicatie worden ingericht en voorzien op het nu slechtst denkbare scenario, waarmee we eventuele lichtere crisisvormen ‘automatisch’ afdekken. Door de langdurige winter is er een toenemende mogelijkheid dat er geen uitbraak zal plaatsvinden. Onderstaand treft u een presentatie met foto’s van aantasting van de Paprika Snuitkever. 
 

downloaden van een bestand Fotos_van_de_Paprikasnuitkever_(Anthonomus_eugenii).pdf openen/downloaden...

PAPRIKABEDRIJF MET PEPPER WEEVIL BESMETTING GERUIMD

Zoals u gisteren in diverse nieuwsbulletins heeft kunnen beluisteren is onlangs op een paprikabedrijf in het Westland een aantasting van Pepper Weevil (snuitkever) aangetroffen.  
Dit insect brengt ernstige schade toe aan met name paprikagewassen en is lastig te bestrijden. Het insect komt in Europa niet voor en de NVWA kent aan deze kever de status 'q-waardig' toe.
Uitgebreid onderzoek naar de besmettingshaard bij het bedrijf en bedrijven in de omgeving heeft aangetoond dat er geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat er partijen met aangetaste paprika’s op de markt zijn gekomen, zodat er geen nadelige gevolgen voor de handelsstromen te verwachten zijn.

Geïsoleerd geval
Om verdere verspreiding te voorkomen is besloten het bedrijf te ruimen. Frugi Venta, DPA en LTO Glaskracht Nederland ondersteunen deze maatregel. In een later stadium zal worden gesproken over oprichting van een Plantgezondheidsfonds waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken om afspraken te maken over schadevergoeding bij de getroffen ondernemers en te voorkomen dat aangetaste producten in het handelskanaal terecht komen.
De besmetting is sterk gelokaliseerd en de kans op een mogelijke verspreiding negatief.
Onderscheppingen en bestrijding in andere landen zoals Canada hebben succesvol tot uitroeiing geleid. De verwachting is dat door de snelle en adequate aanpak de vondst niet tot importbeperkende maatregelen van andere landen zal leiden. Voor zover bekend zijn er geen risico’s voor besmetting in partijen paprika’s.
Frugi Venta, DPA en LTO Glaskracht Nederland  zijn in nauw overleg met de NVWA over de aantasting. Tegen de nadrukkelijke wens  van het bedrijfsleven in heeft de Rijksoverheid  publiciteit gezocht. Staatssecretaris Bleeker heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd, vergezeld van een persbericht.

De snuitkever levert geen enkel gevaar voor de voedselveilgheid.

Voor meer informatie in het Engels kunt u de volgende link gebruiken. http://entnemdept.ufl.edu/creatures/veg/beetle/pepper_weevil.htm#host