FRUGI VENTA HOME  / DOSSIERS  / Douane

Voortbestaan systeem eenheidswaarden in geding

Het systeem van eenheidswaarden voor groenten en fruit staat al geruime tijd ter discussie. De Douane en Frugi Venta pleiten voor behoud. Eenheidswaarden vereenvoudigen het bepalen van de douanewaarde bij invoer van bepaalde groenten- en fruitsoorten die in commissie zijn ingevoerd. De Europese Commissie stelt voor een periode van 14 dagen een eenheidsprijs per 100 kg netto vast voor deze producten.

Het systeem blijft enkel functioneren wanneer deelnemers voldoende data aanleveren, daar zit echter in toenemende mate de bottleneck. Het is dringend noodzakelijk dat meer gebruikers van het systeem meewerken aan het voortbestaan. 

Hoe werkt het
Nederland moet bruto-verkoopgegevens van de onderstaande producten aanleveren aan de Europese Commissie te Brussel. De verkopen van de voorafgaande veertien dagen worden gebruikt. Deze worden op vrijdag per e-mail aan de Douane doorgegeven.
Het gaat om bruto-verkoopprijzen uit derde landen die in het vrije verkeer zijn gebracht. De producten moeten in commissie in de EU zijn verkocht aan onafhankelijke derden. De meldingslijst dient de volgende gegevens te bevatten: soort en variëteit, aantal(len) colli, nettogewicht per colli, land van oorsprong, verkoopprijs of gemiddelde prijs, wijze van vervoer bij binnenkomst EU (zee, land of lucht).

Producten; Het betreft vooralsnog: uien, knoflook, asperges, niet-scherpsmakende pepers, bataten, zoete aardappelen, ananas, avocado’s, sinaasappels, clementines, monreales en satsumas, mandarijnen en wilkings, tangarines en andere, grapefruit wit en rood, lemmetjes, tafeldruiven, watermeloenen, meloenen, nashi en Ya peren, peren, nectarines, perziken en pruimen.

Meer info en aanmelding: verbaas@frugiventa.nl

Aanpassing Bijlage 669/2009

Per 1 januari 2014 wordt de bijlage van verordening 669/2009 betreffende inspectie van hoog risico producten (m.b.t. MRL’s) herzien middels Verordening 1355/2013.

Belangrijkste aanpassing: Koolsoorten uit Thailand vallen niet langer onder dit type toezicht. De volledige Verordening treft u in de pdf.

 

downloaden van een bestand 1355_2013.pdf openen/downloaden...

Wijziging Douane- en algemene Tariefpreferenties per 1-1-2014

Het EU Generalised Scheme of Preferences wijzigt op 1 januari aanstaande. Details treft u in VO 978/2012. De lijst met de huidige 176 landen waarvoor tariefpreferenties gelden, wordt teruggebracht naar 89 landen. Voor deze 89 1) landen worden de douanerechten productafhankelijk geheel geschorst of 3,5 % verlaagd.

Frugi Venta leden kunnen meer informatie over dit onderwerp vinden op het besloten gedeelte van deze website.

 

CLIENT Export gebruikerstips

Regelmatig worden verbeteringen aangebracht aan het systeem CLIENT Export. Daarnaast ontvangt Frugi Venta regelmatig tips om inspecties 'sneller' af te laten handelen door het KCB:

Bij meerder inspectieaanvragen is het soms lastig voor de inspecteur om te zien welke inspectielijst bij welke inspectie hoort. Oplossing: vraag inspecties aan met een opvolgende tijd. Dus niet bv 8 keuringen om 10.00 uur, maar verspring 1 min. per inspectie, 10.00, 10.01, 10.02, 10.03, enz . Dit komt ook op de inspectielijst te staan, hierdoor kan de inspecteur makkelijker zien welke lijst bij welke keuring hoort.

Zorg voor een actuele inspectielijst. Als na de inspectie-aanvraag nog producten toegevoegd of verwijderd worden, hoort hier een nieuwe inspectielijst bij.

Laat het gebruikte referentie nummer in CLIENT Export overeenkomen met het referentienummer van de te keuren zending in de loods. Omdat het referentienummer ook op de inspectielijst staat, kan de inspecteur cq begeleider makkelijker zien welke lijst bij welke zending hoort.
Hang dit ook voor op de zending, bv door een A4 op de voorste palet te hangen.

T1 Aangeven
Verder is het nu mogelijk om producten op T1 aan te geven, let er dan wel op dat u de goede certificaten aanvraagt.  Als u dus geen controlecertificaat nodig heeft (i.v.m. T1) hoeft u deze ook niet aan te vragen. U kunt bij 'Documenten' het vinkje verwijderen als u deze in het begin per ongeluk heeft aangevinkt.

 
 

Eenheidswaarden


2 mei 2013

Vereenvoudiging mandarijnen opgave
Bij de melding van groente- en fruitprijzen voor de eenheidsprijzen zijn er steeds meer namen voor mandarijn variëteiten in omloop. Hierdoor werd het steeds moeilijker om te bepalen welke variëteit onder welke hoofdsoort hoort.

De Douane heeft i.s.m. het douanelaboratorium, het BTI team en de input van enkele Frugi Venta leden, de lijsten met variëteiten herzien. Importeurs hoeven voortaan alleen de hoofdsoort aan de Douane te melden en niet meer de variëteit. Het overzicht hieronder is van toepassing m.i.v. 1 mei 2013.

 

downloaden van een bestand 130501_Mandarijnen_overzicht.pdf openen/downloaden...